Μουσείο Ταφής

Με την ανέγερση του νέου οστεοφυλακίου, το εν λόγω κτίριο εγκαταλείφθηκε, φτάνοντας λίγο πριν την κατάρρευση. Αφού η στέγη είχε πέσει, είχε γίνει καταφύγιο πτηνών του ουρανού (περιστέρια, σπουργίτια).

Μετά από αίτημα μας στο δήμο, ως ενοριακού συμβουλίου, στο πρόσωπο του Αντιδημάρχου και Υπεύθυνου των Κοιμητηρίων της Πόλεως Μιχάλη Περισυνάκη, και αφού το αίτημα μας πέρασε από την ολομέλεια  του συμβουλίου, μας παραχωρήθηκε.

Οι σκέψεις ήταν πολλές, με ποιο τρόπο αυτό το ιστορικό κτίριο που είναι σύγχρονο του ναού, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ώστε να επιστρέψει ξανά, στην κοινωφελή δράση που είχε πρωτίστως, προς τους δημότες του Ηρακλείου και όχι μόνο.

Μετά από πολύ ζύμωση, και πανσπερμία ιδεών και απόψεων, καταλήξαμε μια ομάδα ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά και αφιλοκερδώς σε αυτό που σήμερα είναι, ξεκινώντας από των πρώτο όροφο, κάνοντας μια μικρή Έκθεση Ταφής, και αναδεικνύοντας το πως οι Κρήτες έθαβαν 2000 χρόνια π.Χ.  και 2000 μετά.

Καταλήξαμε σε αυτή τη σκέψη, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής του χώρου.

Στο ισόγειο εκθέσαμε  ό,τι αντικείμενα παλιά είχε ο ναός, και έτσι με τον τρόπο αυτό διανθίσαμε και αυτόν τον όροφο, κάνοντας μνεία για τον Νίκο Καζαντζάκη μιας κι ο πρώτος γάμος του, τελέστηκε σε αυτό το ιερό  και ευλογημένο χώρο.

Επιπρόσθετα, στο υπόγειο του χώρου δημιουργήσαμε ένα εργαστήριο ξυλογλυπτικής όπου σε συνεργασία με τον ξυλογλύπτη κ. Μιχάλη Τζαγκαράκη , μπορεί κάποιος να δει αλλά και να παρακολουθήσει μαθήματα της τέχνης του ξύλου, στην όλη διαδικασία της μεταμόρφωσής του, απο ένα απλό ξύλο, σε ένα έργο τέχνης.

Στο χώρο επίσης του εργαστηρίου, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα στην τέχνη της αγιογραφίας , απο τον αγιογράφο που έχει δημιουργήσει και αρκετά απο τα έργα του Μουσείου μας, τον κ. Νίκο Καζινάκη.

Έτσι , μπορεί κάποιος να δει τα στάδια της δημιουργίας μιας εικόνας.

Θεωρούμε απαραίτητο λόγω ιστορίας να αναφερθούν τα ονόματα της ομάδας των ανθρώπων εκείνων που είτε εν έργω είτε εν λόγω και πάντοτε αφιλοκερδώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Αρχικά από το Ενοριακό Συμβούλιο που είναι ο κ. Παπαδάκης Παναγιώτης, Φωνιαδάκης Γιώργος, Αγγελάκης Αναστάσιος, Μανώλης Παπαγιαννάκης, και επιπροσθέτως ο εφημέριος του ναού, πατήρ Μιχαήλ Σπυριδάκης, τον κ. Ασμαργιαννάκη Γεώργιο πολιτικό μηχανικό που ανέλαβε τη συντήρηση του κτιρίου καθώς και όλη την επίβλεψή του αφιλοκερδώς. Τον κ. Πυργιαννάκη Ηρακλή αρχιτέκτονα μηχανικό, που με τη δική του καθοδήγηση οργανώθηκε το εσωτερικό του χώρου, αυτού του αριστουργηματικού κομψοτεχνήματος.